WordPress Site Taşıma ve Yedek Alma


Bu yazımda sizlere benim de WordPress site taşıma ve yedek almada sıkça kullandığım eklentiyi ve nasıl kullanılacağını anlatacağım. Eklentimizin adı All-In-One WP Migration.

Ücretsiz olarak indirebileceğiniz bir eklentidir. Ancak ücretsiz wordpress eklenti sayfasından indireceğiniz eklentinin limit sorunu vardır ve maksimum 20MB kadar size bir limit verir.

Bu ne demek; eğer aldığınız yedek 20MB’tan fazla ise sitenizi içe aktaramayacaksınız yada sizden ücretli olarak limit yükseltmenizi isteyecektir. Bu yüzden size bir iyilik yapıp limiti yükseltilmiş olan All-In-One WP Migration eklentisini buraya bırakıyorum.

All-In-One WP Migration Eklentisini Yükleme

Öncelikle WordPress Site Taşıma ve Yedek Alma işlemlerinde siteyi nereden nereye taşıdığınızın hiçbir önemi yok, ister yedek almak amaçlı isterseniz de bir alan adından diğer alan adına taşıyın, Süreç hep aynı olacaktır.

Eklentiyi yüklemek için WordPress sitenizin yönetim panelinden Eklentiler > Yeni Ekle sayfasına gidin indirmiş olduğunuz .zip dosyasını seçerek yüklemeyi başlatın. Yükleme işleminden sonra Etkinleştir’e tıklamanız gerekir. Eklenti şimdi yüklenmiştir ve WordPress Ana Menüsünden erişilebilir.

WordPress Sitenizi Dışa Aktarma – Yedek Alma

All-in-One WP Migration eklentisinin herhangi bir ayarı yoktur ve sitenizi taşıma görevine çok basit bir yaklaşım getirir. Tüm seçenekler, export(dışa aktar) ve import (içe aktar) iş akışına dahildir. Tüm içeriklerinizi ve veritabanı içerikleri dahil yedeğinizi alacaktır. Bu nedenle, siteyi yeni konuma içe aktarmak için WordPress zaten kurulu olmalıdır. Her şeyin nasıl çalıştığını görelim.

Başlamak için, WordPress Yönetim Paneli menüsündeki All-in-One WP Migration bağlantısını tıklamanız yeterlidir. Göreceğiniz ilk şey, altta büyük bir ‘EXPORT (Dışa Aktar)’ butonu bulunan çok sade bir sayfadır. Aslında ilerlemek için bu butona tıklamak yeterli. Ek seçenekler vardır ve gerekirse en üstte Bul ve Değiştir işlevi vardır, ancak çoğu zaman herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmaz. EXPORT (Dışa Aktar)’ı tıklayıp işleme devam edebilirsiniz.

Kullanılabilir seçenekler hariç tutma seçenekleridir ve bazıları yalnızca sorun giderme amaçlıdır. Çoğu kullanıcı, sitelerinin herhangi bir içeriğini dışlamaya ihtiyaç duymaz veya istemez, ancak seçeneklerden herhangi birinin siteniz için geçerli olup olmadığını görmek için bir göz atmaya değer.

EXPORT TO (Dışa Aktar) butonuna tıkladıktan sonra bir açılır pencere belirir ve buradan FILE seçeneğine tıklamamız gerekir. All-In-One WP Migration’ın ücretsiz sürümüyle yalnızca Dosya seçeneği kullanılabilir. Diğer tüm seçenekler, satın alabileceğiniz bağımsız uzantılardır. Örneğimiz için, sadece bir dosyaya aktaracağız.

Eklenti daha sonra Dışa Aktarma dosyasını hazırlar. Bu, sitenizin boyutuna bağlı olarak biraz zaman alabilir. İşlemin sonunda bir ‘DOWNLOAD (İndir)’ butonu göreceksiniz. Dosya ayrıca All-In-One WP Migrations > Backups’ta bulunan Yedeklemeler bölümünde saklanır. Dışa Aktar dosyasını bilgisayarınıza indirmek için İndir butonuna tıklamanız yeterli.

Dosyanızı aldıktan sonra, wordpress sitenizi başka bir sunucuya taşıma sürecine geçmeye hazırsınız. İndirdiğiniz dosya aynı zamanda sizin WordPress sitenizin yedeğidir ve istediğiniz zaman kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

WordPress Sitenizi İçe Aktarma

Artık elimizde All-In-One WP Migrations ile oluşturduğumuz dosyamız var, WordPress sitemizi istediğimiz yere taşıyabiliriz. Taşıma adımları yine aynı olacaktır.

Siteyi içe aktarmanın başlangıç ​​noktası, hedef konumunuza yeni bir WordPress yüklemesidir. WordPress yüklemesini tamamladıktan sonra aynı şekilde buraya da All-In-One WP Migrations eklentisini kurmalıyız.

Not: Taşımak istediğiniz yerde bir wordpress site ve farklı tema içerikler mevcut ise, burayı da sıfırlamanız yada yeni bir wordpress kurmanız gerekmektedir.

All-In-One WP Migrations eklentisini yükledikten sonra, IMPORT (İçe Aktar)’a gidin. Gördüğünüz iletişim kutusu, Dışa Aktar iletişim kutusu kadar basit.

Bu ikinci resimde eğer sizinle paylaştığım eklentiyi yüklediyseniz, dosya yükleme boyutunu artırdığımı görebilirsiniz.

Yüklemeye hazır olduğunuzda, IMPORT FROM (İçe Aktar) butonuna tıklayın ve FILE seçeneğini seçerek daha önce indirdiğiniz dosyaya seçin.

Dosyanızı seçtikten sonra, eklenti yüklemeyi hazırlamaya başlar. Yüklemeyi hazırlama ve uzantı uyumluluğunu kontrol etme vb. hakkında bir etkinlik telaşı göreceksiniz ve ardından bu noktadan devam ettiğinizde dosyaların ve veritabanlarının üzerine yazılacağını bildiren bir ekran sunulacak. Sitenizi içe aktarmak için PROCEED (Devam Et)’i veya bu noktada iptal etmek için Kapat’ı tıklayabilirsiniz. Devam ederseniz, içe aktarma başlar. Bu, sitenizin ne kadar büyük olduğuna ve sunucunuzun hızına bağlı olarak biraz zaman alacaktır.

Yükleme tamamlandığında, verilerinizin başarıyla içe aktarıldığını bildirmek için karşınıza son bir ekran çıkar. Yapılması gereken son şey, ekranın gösterdiği gibi, yeni siteye (içe aktardığınız sitenin kimlik bilgileriyle) giriş yapmak ve Kalıcı Bağlantıları kaydetmek. Bu, işlemi tamamlar ve siteniz artık taşınmıştır.

Yorumlar kapalı

WhatsappTelefon