Ne zaman arama motoru optimizasyonu hakkında araştırma yapsak, bazı yaygın kelimeler ile karşılaşırız. Bunlar; noindex, doindex, nofollow, dofollow, meta robotlar vb. Tüm kelimeler SEO çalışması yapılırken eşit öneme sahiptir. Bu yazımda Nofollow ve Dofollow nedir, bu konuya değineceğim. Özellikle SEO’ya yeni başlayanlar veya Nofollow ve Dofollow hakkında hala net bilgisi olmayan kişiler için bu yazı faydalı olacaktır.
Nofollow, arama motorlarına bir linkin bağlantı hedefinin arama motoru dizinindeki sıralamasını etkilememesi gerektiğini bildirmek için kullanılan bir HTML özellik değeridir. Bazı arama motorları spam türlerinin etkinliğini azaltmak, böylece arama motoru sonuçlarının kalitesini artırmak ve ilk etapta spam trafik oluşmasını önlemek için tasarlanmıştır. Nofollow kavramı, 2005 yılında Matt Cutts ve Jason Shellen tarafından sunulan bir kavramdır.
NoFollow ve Dofollow Arasındaki Fark Nedir?
Nofollow verilen linklerin özelliği arama motoru botlarının bağlantıyı izlemesine izin vermez.Bu, web sitesi sahibinin nofollow öznitelikleriyle size bağlantı kurması anlamına gelir. Bağlantıları sadece ziyaretçiler takip edebilecektir. Bir süre önce Google, nofollow bağlantı özelliklerini göz önünde bulundurmadıklarını açıkça belirtmesine rağmen, bu tür bağlantıların ağırlığı gerçekten daha azdır. Yine de, bağlantınızın spama geçmemesini istediğiniz sürece Nofollow bağlantı özniteliğini kullanmak iyi bir yöntemdir.
Nofollow Bağlantısı örneği:
Dofollow linkler, Google botlarının (tüm arama motorları) takip etmesine ve web sitemize ulaşmasına izin verir. Bize sağlıklı bir backlink vermiş olur. Bir web sitesi sahibi size bu şekilde bir linkle bağlantı veriyorsa, hem Arama Motorları hem de ziyaretçiler sizi takip edebilecektir. Bir web sitesine faydalı olabilmek için en iyi yol, bağlantı metninde anahtar kelimeylere izin vermektir. Bu, herhangi bir web sitesine veya sayfaya bağlanırken, hedeflenen anahtar kelimeyi bağlantı metni olarak kullandığınız anlamına gelir.
Dofollow Bağlantısına bir örnek:
Not: Varsayılan olarak tüm linkler dofollow’dur. Dolayısıyla, bir linki dofollow yapmak için ekstra hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur.
Nofollow veya Dofollow ile ilgili daha fazla sorunuz varsa yorum yapabilir veya iletişime geçebilirsiniz..