Mobil Uygulama Nedir?
Mobil uygulama, akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar için özel olarak kod yazılan ve mobil cihazlara özel olarak tasarlanan yazılım bütünüdür. Mobil cihazlar için dünya çapında yaygın olarak kullanılan iki temel işletim sistemi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi iOS diğeri ise Android işletim sistemidir. Mobil uygulamalar da iOS ve Android işletim sistemi için geliştirilmektedir. Her işletim sistemine özel olarak geliştirilen mobil uygulamalar hem bireysel amaç hem de kurumsal amaç ile geliştirilebilmektedir.
Mobil Uygulamanın Avantajları Nelerdir?
Gelişen teknoloji ve hızla artan internet kullanımı ile pek çok işlem mobil cihazlar üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle bir mobil uygulama sahibi olmak kişinin kendi sektöründeki rakipleri arasında bir adım öne çıkmasını sağlamaktadır. Mobil uygulama kullanımı sayesinde reklam maliyetleri oldukça düşer ve satışlar da bir o kadar artış gösterir. Kurumsal firmaların müşterileri ile daha rahat iletişim kurabilmeleri ve onlara ücretsiz bilgi sağlayabilmeleri mobil uygulamalar ile çok daha hızlı ve kolay bir şekilde mümkün olmaktadır.
Flutter Nedir?
Flutter, açık kaynaklı ve ücretsiz bir şekilde 2017 Mayıs ayında Google tarafından oluşturulmuş yazılım dilidir. Flutter, mobil, web ve masaüstü uygulamalarını geliştirmek amacıyla oluşturulmuş olup bir UI yazılım geliştirme kitidir. Flutter temel iki bölümden oluşmaktadır. Bunlardan birincisi SDK (Yazılım Geliştirme Kiti)’dır. SDK, uygulamaların çok daha kolay geliştirilebilmesi için pek çok aracı geliştiricilerin hizmetine sunar. SDK ise geliştirilen uygulamanın hem iOS hem de Android işletim sistemine sahip tüm mobil cihazlarda kullanılabilmesini sağlar. Flutter’ın ikinci bölümü ise Framework (Birçok UI ve kütüphaneler)’dür. Yazılım geliştirirken buttons, text inputs gibi birçok UI bileşeni gerekmektedir. Framework’de geliştiricilere UI bileşenlerini sunar. Framework’ün sunduğu bu bileşenler her projeye göre özel olarak şekillendirilebilmektedir.
Flutter’ın Avantajları Nelerdir?
Flutter çapraz bir altyapıya sahiptir. Bu sayede de geliştiriciler aynı altyapı ile hem iOS hem de Android işletim sistemlerine özel uygulamalar tasarlayabilmektedir. Flutter platformunu kullanmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlar;
• Hot Reload: Oldukça hızlı ve dinamik bir şekilde yazılım geliştirme imkanı sağlayan Flutter sayesinde yazılımı geliştiriciler yaptıkları kod değişikliklerini uygulama üzerinde görebilmektedir. Bu özellik sayesinde uygulamalar hızlı ve güvenli bir şekilde geliştirilmektedir.
• Tek Kod Tabanı Sayesinde Birçok Platform (Android, iOS, Web): Flutter sayesinde yazılım ve uygulama geliştiriciler Android, iOS ve Web uygulamalarını tek bir kod tabanı üzerinden gerçekleştirebilir. Flutter ile uygulama geliştirmek hem zaman tasarrufu hem de maddi tasarruf sağlamaktadır.
• Daha Az Test Yapın: Hem iOS hem de Android uygumalarını aynı taban üzerinden gerçekleştiren Flutter ile test maliyetlerinizi %50 oranında azaltabilirsiniz.
• Widgets: Flutter platformu içerisinde pek çok widget bulundurmaktadır. Uygulama geliştiriciler tarafından Flutter’da bulunan widgetler özelleştirilebilir ve proje içerisinde istenildiği şekilde kullanılabilir. Ayrıca eski cihazlarda da kullanılan widgetlar güncelleme yapılmasına ihtiyaç duymaz.
Webview, Native, Hibrit Mobil Uygulamalar Nelerdir?
Webview bir Mobil Uygulama mıdır?
Webview, mobil uygulama içinde yer alan web sayfalarının uygulamadan ayrılmadan çalıştırılmasını sağlar. Webview bir web tarayıcısı gibi çalışarak web sayfalarının mobil cihazlarda görüntülenmesini sağlar. iOS ya da Android işletim sistemi üzerinden Webview uygulaması geliştirmek mümkündür.
Webview Mobil Uygulamanın Dezavantajları Nelerdir?
Webview uygulaması sırasında uygulamada yer alan tasarımsal ögelerin kullanıcıların cihazındaki yayın ve servisleri yakalayarak kontrol edebilmesi için bir web servis yazılması gerekmektedir. Bu da webview uygulamasının kullanılmasını zorlaştıran unsurlardandır. Webview uygulaması sırasında cihaz üzerinden database işlemleri gerçekleştirilememektedir. Her ne kadar Webview Source’a erişip komut çalıştırabilmek mümkün olsa da Webview Servis yazmak gerekli olduğundan işlemler oldukça zorlaşmaktadır. Ayrıca mobil cihaz üzerinde uygulama içerisindeyken sayfanın devamlı olarak kaynağa yönelmesi cihaz içindeki trafik işleminin artmasına yol açmaktadır.
Native Mobil Uygulama Nedir?
Native uygulama, işletim sistemlerine özel olarak makine kodları ile dönüştürülen ve çalıştırıldığı cihaza ait kaynaklara doğrudan müdahalede bulunabilen bir uygulamadır. Native, JavaScript kullanarak açık kaynaklı mobil uygulama geliştirilmesini sağlayan bir platformdur. Aynı zamanda Native uygulama ile iOS ve Android işletim sistemlerinde çalışabilen uygulamalar geliştirilmesine mümkünken bu işletim sistemleri için ayrı ayrı kod yazılması gerekmektedir.
Hibrit Mobil Uygulama Nedir?
Hibrit uygulamalar karma ya da melez olarak adlandırılan ve en çok tercih edilen mobil uygulamalardır. Bu uygulamaya melez denmesinin sebebi yere uygulama mantığı ile yükselmesi ve içinde bir web uygulamasının açılabilmesidir. Hibrit uygulamalar Webview tarayıcısı sayesinde aktif hale gelebilir. Zaman ile ilgili sorun yaşayan kullanıcılar mağazalarda kendilerine yer bulabilmek adına Hibrit Mobil Uygulamalarına yönelmektedir. Hibrit uygulamalar üzerinden online ya da offline şekilde çalışabilirsiniz. Bu uygulama ile cihazınız her ortama uyumlu hale gelebilmektedir.
Native Mobil Uygulama ile Hibrit Mobil Uygulama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Hızlı bir şekilde harekete geçmesi gereken ancak zamanı kısıtlı olan şirketler bu sorunlarını çözebilmek adına hız konusunda Native mobil uygulamalarından çok daha ileride bulunan Hibrit mobil uygulamaları tercih eder. Hibrit mobil uygulamaları sayesinde oldukça hızlı bir biçimde uygulama marketlerindeki yerinizi alabilirsiniz. Rekabet açısından avantaj sağlayan bu uygulamalar farklı avantajları da beraberinde getirmektedir.
- Hibrit mobil uygulamalar hazırlandıkları temel uygulama yapısı sayesinde tüm işletim sistemleri için hızlı bir şekilde uyumlu hale gelebilmektedir.
- Her işletim sistemine ayrı kodlama yöntemini kullanan Native uygulamadan farklı olarak Hibrit uygulamalar uyarlama yöntemini kullanır. Uyarlama yöntemi sayesinde maliyetler oldukça düşmektedir.
- Hibrit uygulama, iOS ve Android işletim sistemlerine aynı anda kolayca uyum sağlama imkanı tanır.
- Hibrit uygulamalar tek bir kod temel alınarak geliştirilir, bu sayede yönetim ve güncelleştirme işlemleri oldukça basit bir hale dönüşür.
- Hibrit uygulamalara kıyasla Native uygulamaların geliştirilmesi zordur. Native uygulama geliştiricileri, objective-C, Swift, Kotlin ve diğer yüksek odaklı dilleri akıcı olarak bilmeli ve kullanabilmelidir. Bahsedilen bu mobil dillerde uzmanlaşmak isteyen geliştiriciler dillerdeki kaynakların çok teorik olması sorunu ile karşılaşabilmektedir. Ayrıca dengeli kaynakları bulmak da zorlayıcı olabilmektedir.
- Hibrit mobil uygulamada tek bir platformdan hem iOS hem de Android işletim sistemi için kod yazılabilirken Native mobil uygulamada iOS ve Android işletim sistemlerine ayrı ayrı kod yazılması gerekmektedir. Ayrıca Native mobil uygulamada düzenli olarak güncelleme yapılması gerekir.