İnternet, mobil ve sosyal medya üzerinden kullanıcıları baz alarak, markaların uyguladığı bir pazarlama deneyimidir. Birçok farklı teknikleri bulunan dijital pazarlama, internet ile birlikte pazarlamanın çok önemli bir parçası olmaya başladı. Günümüzde daha çok ihtiyaç duyulan bu pazarlama tekniği kendi içerisinde farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir.
Dijital Pazarlama Teknikleri Nelerdir?
1) SEO Çalışması (Arama Motoru Optimizasyonu): SEO çalışması, web sitenizin arama motorlarında (Google, yandex vs) kolay bir şekilde bulunmasını ve daha çok kullanıcıya erişilmesinizi sağlayan bir çalışmadır. Web Sitesinin sektörüne göre belirlenen anahtar kelimeler doğrultusunda site üzerinde düzenlemeler yaparak arama motorlarına uygun hale getirilir. Bu sayede rakiplerinizden daha üst sıralarda çıkabilirsiniz. Ayrıca SEO çalışması; site içi SEO ve site dışı SEO olarak iki dala ayrılmaktadır. Sadece site içerisinde değil dışarıdan site üzerine yapılacak çalışmalar da sitenin aramalarda bulunmasını kolaylaştıracaktır. Daha detaylı bilgi için tıklayınız..
2) SEM (Search Engine Marketing): “Arama Motoru Pazarlaması” olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Reklamlar yoluyla web sitenizin görünürlüğünü artırmaya yarayan bir reklam sistemidir. Belirlediğiniz bütçeler doğrultusunda, yine sizin belirlediğiniz hedef kitleniz ve anahtar kelimeleriniz ile reklam vermenize yarar. Bu reklamlar sayesinde çok daha kısa sürede daha fazla kullanıcıya erişim sağlamanız mümkündür.
4) E-Posta Pazarlama: Çoğumuz e-posta döneminin artık bittiğini düşünürüz. Ancak bu olay pekte sanıldığı gibi değildir. Özellikle e-ticaret alanında yapılan satışların belirli bir kısmı e-posta pazarlama tekniği sayesinde yapılmaktadır. Dijital pazarlama çalışması yapmaya karar verdiyseniz, e-posta pazarlama tekniğinden kesinlikle faydalanmalısınız. Bu sayede yüksek geri dönüşümler elde edebilirsiniz.
3) Mobil Pazarlama: Günümüzde dijital pazarlama teknikleri arasında popülaritesini en çok arttırmış olan dijital pazarlama yöntemidir. Akıllı telefonların yaygınlaşması ve bu alanda çıkarılan uygulamalar, büyük bir pazar oluşturmaktadır. Mobil cihazlar için yapacağınız reklam ve pazarlama çalışmaları markanızı ve ürünlerinizi kullanıcılara hızlı bir şekilde ulaştıracaktır.
5) İçerik Pazarlama: Kullanıcıları web sitenize veya satmak istediğiniz ürüne çekmek için artık sadece elinizdeki ürün yeterli değil. Ürün hakkında yada markanızı tanıdan blog sayfaları, sosyal medya paylaşımları, video içerikleri ve daha bir sürü içerik çeşidi hazırlamanız gerekmekte, üstelik kullanıcılar tarafından daha fazlası istenilmektedir. Dijital pazarlamanın bir bütün olduğunu kabul edersek, Arama motorları da web sitelerini sıralamaya alırken kullanıcılara en faydalı olan içeriği üst sıralara taşımaktadır. Bu bakımdan içerik pazarlama stratejinizi çok iyi belirlemenizde fayda var.
6) Sosyal Medya: Tanıtmak istediğiniz bir markanız veya satışını yapmak istediğiniz bir ürününüz var ancak bunu kullanıcıya nasıl ulaştıracağınız bilmiyorsanız, akıllara ilk gelen seçenek tabii ki sosyal medya uygulamaları. Günümüzde kullanıcılar artık çoğu ihtiyaçlarını sosyal mecralar üzerinden belirlemekte ve satın almaya karar verirkende bu alanlarda araştırma yapmaktadır. Durum böyle olunca, sizin de sektörünüze karşılık verecek en uygun sosyal medya uygulamalarını belirleyip o alanda işe koyulmanız size fayda sağlayacaktır.
7) E-Ticaret Pazarlama: E-Ticaret siteleri temelde ikiye ayrılmaktadır. Firmalar arası alışveriş ve firmaların müşterilere direkt satış yapması. Seçtiğiniz alanda yapacağınız çalışmalar sizi doğrudan alıcıya ulaşmanıza ve satışa dönüştürmenize fayda sağlayacaktır. Direkt satış odaklı olan bu dijital pazarlama tekniği, ülkemizde e-ticaret yapan ve kullanan kullanıcı sayısının artmasıyla etkili bir yöntem haline gelmiştir.
Kısa kısa bahsettiğim bu teknikler aslında tek tek ele alındığında çok daha detaylı anlatılabilir.
Siz de sektörünüze ve ürününüze en uygun tekniği yada teknikleri kullanabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki dijital pazarlama ciddi bir iştir ve yanlış uygulanırsa sizin kazançtan çok bütçe kaybetmenize yol açabilir. İşini ve ne yaptığını bilen bir dijital pazarlama uzmanı ile çalışmanızda fayda vardır her zaman.